×

March 20, 2020: Buildings and classrooms may not be open in accordance with the hours listed on this website until further notice.

Back to Projects

Lasserre 102 Theatre Upgrade


Over the summer of 2016, LASR 102 was updated to better meet the needs of 21st century students and professors.

LASR 102 was in urgent need of a renewal. Its AV system was at risk of failing and the furniture along with the physical infrastructure were outdated. To avoid major problems during the school year that could disrupt scheduled classes, LASR 102 was renewed over the summer terms.

The redesigned seating plan consisted of replacing the fixed wooden seats with long group tables and adjustable chairs. While the seating capacity of the space was reduced, the additional aisles and long tables better promote student interaction. Small groups of four can be formed by having students either turning side-to-side or by turning their seat backwards. This allows for simpler transitioning between lectures and small group activities.

The AV system was given a much-needed digital upgrade and power outlets were added for all seats. This was one of the first classrooms on campus to be outfitted with laser projectors, making this a huge step forward technologically-wise on campus. The room’s lighting and use of the Media Capture recorder can all be controlled centrally on the touchscreen control panel, providing instructors with more capability from the front of the room. These updates ensure that LASR 102 can accommodate current and future pedagogies.

Sherry McKay, Associate Professor at SALA, shares her thoughts and experience teaching in the renovated LASR 102 here.

  • After

  • Before

PROJECT INFORMATION

BUILDING: 
Frederic Lasserre (LASR)
Project Room(s): 
Room Number: 
102
Room Capacity: 
80
PROJECT START DATE: 
June, 2016
PROJECT COMPLETION DATE: 
September, 2016

Design Principles

  • Interaction
  • Technology
  • Environment
  • Flexibility
  • Location

Features

 Comfortable furniture: Height-adjustable swivel seats provide flexibility and comfort.

Supports collaboration: Large tables allow small groups to be formed and swivel chairs allow students to communicate with peers behind and in front.

Easy access and movement in space: The centre aisle improves flow and promotes engagement. The modest reduction in seat capacity resulted in an increase of space per student.

New room technology: Wireless presentation is enable in the space and a media capture recorder with an accompanying HD camera is available for the instructor to use. Laser projectors display content in high definition.

Spacious work surfaces: The large shared tables provide ample space for notebooks, laptops, and textbooks.

Sustainable building practices: Material selection strategies were used to promote cost-effective, durable, and low cost maintenance of the space.

Accessibility considerations: There are automatic door openers at the room's entrances and multiple accessible seating options in the space. Compared to the old tablet seats, the new tables are ergonomic and suitable for right and left-handed students.

Project Team

  • Hlynsky + Davis Architects Inc.
  • Masson McMillan Interior Design
  • UBC Project Services
  • UBC Learning Spaces Team
  • School of Architecture and Landscape Architecture
  • Department of Art History and Visual Arts
  • School of Community and Regional Planning
Feedback